Verrassend Vlaams-Brabant: met de fiets en kano door de Demervallei
Verrassend Vlaams-Brabant: met de fiets en kano door de Demervallei

Verrassend Vlaams-Brabant: met de fiets en kano door de Demervallei

Zo dichtbij en toch een beetje onbekend terrein voor ons: de Demervallei in het Vlaams-Brabantse Hageland. Bij de grote massa razend populair gedurende vier dagen aan het begin van de zomer. Maar wij waren vooral benieuwd naar wat deze streek in de nazomer te bieden heeft. Spring je mee in onze kano?

Kanotocht over de Demer in Vlaams-Brabant

Een paar daagjes opladen aan het einde van de zomer? Heel wat Vlamingen en Nederlanders kiezen dan nog snel voor een last minute trip naar het zuiden. Wij houden het liever op een ‘staycation’, zoals ze dat tegenwoordig graag noemen. Met 30 graden op de thermometer trokken wij richting onze buren uit Vlaams-Brabant. Slechts op een uurtje rijden en zonder de stress van de overvolle luchthavens of de files op de Route du Soleil. Helemaal klaar voor ons ontspannend en tegelijk actief weekendje weg in Vlaams-Brabant.

Van streekproducten tot streekverkenning … vanop het water!

Langdorp is de komende twee dagen onze uitvalsbasis. We verblijven in B&B De Meren, waar gastvrouw Greet ons met open armen opwacht. Een hartelijke dame die ons meteen thuis doet voelen. We kozen voor het arrangement met kanotocht over de Demer. Een unieke manier om de streek vanop het water te leren kennen. 

Na de korte kennismaking neemt Greet ons mee naar de demertrefplaats van Zichem. Aan de oevers van de Demer ligt een historische ‘platboot’, die knap werd heringericht tot picknickplaats. De Brabantse platboten werden in de 19de eeuw handgemaakt en dienden voor het vervoeren van Zichems hooi naar Brussel. De vruchtbare grond rond de Demer zorgde voor hooi van topkwaliteit, dat zelfs werd gebruikt voor de koninklijke paarden. Vandaag is deze boot de perfecte startlocatie van ons wateravontuur. Maar niet voordat deze twee raspaarden hebben geproefd van de Vlaams-Brabantse smaken … Een lunch met streekproducten, altijd top!

Platboot in Zichem

Picknick met streekproducten uit Vlaams-Brabant Genieten van een heerlijke picknick

Een halve kilo zwaarder van alle lekkers nemen we plaats in onze kano voor 12 km peddelplezier. Met de zon pal boven het groene landschap en de kabbelende Demer, wanen we ons echt op vakantie. De kronkelende rivier brengt ons in drie uur naar onze eindbestemming Langdorp. Vlaams-Brabant is nog niet zo bekend als kano of kajak bestemming. In tegenstelling tot de Ardennen, ben je hier helemaal alleen … Zalig toch?!

De combinatie van water, de stilte en de tropische temperaturen hebben ons helemaal tot rust gebracht. Voldaan meren we aan bij de demertrefplaats van Langdorp. Ook hier kan je prachtig picknicken en zelfs barbecueën aan de oever van de Demer. De picknickbank in de vorm van de meander van de Demer is groot genoeg voor heel de familie. En dan bedoelen we zelfs neven en achternichten … Maar effe serieus, die demertrefplaatsen geven echt een gezellige meerwaarde aan de streek! 

Kanovaren in Vlaanderen Dagje kanovaren in België Zomerse kanotrip

Zoete zonde voor het goede doel

Op wandelafstand van de plek waar we aanmeren ligt ‘t Hof, een herberg vol lekkers. Het is een arbeidszorgproject waar mensen met een beperking de kans krijgen zich te ontplooien. Dat initiatief steunen met een zoete lekkernij doen we met alle plezier! En geef toe, vers hoeve-ijs smaakt toch een pak beter dan een of andere trending recuperatieshake, niet? 


Een ijsje van Het Hof in Vlaams-BrabantLekker, zo'n verfrissing!

Na een klein pauzeke en een flinke opfrisbeurt rammelen we van de honger. Het middagje op het water heeft onze appetijt flink aangewakkerd! Vanuit onze B&B kunnen we dwars door het bos in 10 minuutjes te voet naar ‘Gasthof Ter Venne’. Volgens Greet zit je er in een prachtig decor tussen de naaldbomen op een gezellig terras. En laat dat nu net zijn waar wij het liefst vertoeven, zeker op een zwoele zomeravond! Van maandag tot zaterdag is dit een toplocatie als feestzaal. Op zondag kan je er een heerlijk menu of gewoon à la carte eten. Wij kozen voor het assortiment aperitiefhapjes en de lamskroon, wat een aanraders! De tocht terug door een donker bos gaf het een spannende extra dimensie. Aperitiefhapjes bij Gasthof Ter VenneHeerlijke lamskroon van Gasthof Ter Venne (Vlaams-Brabant)

Onthaasten middenin de bossen van Vlaams-Brabant

Een weekendje weg, daar hoort uiteraard een goed bed bij. Bij voorkeur eentje met een breakfast als het even kan. Wie ons ondertussen een beetje kent, weet dat wij echte natuurliefhebbers zijn. Akkoord, we doen af en toe eens een citytripje, maar we voelen ons toch het meest in ons element tussen het groen. Op de website van B&B De Meren lezen we “rust in de natuur”, “wakker worden op het lied van de merel” en “een uitgebreid ontbijt midden in het bos” … wij zijn overtuigd! 

B&B De Meren in Langdorp, Vlaams-Brabant [columns] [span6] De prachtige tuin van B&B De MerenB&B De Meren - Vlaams-BrabantChillen in de tuin van B&B De Meren

Wat het verblijf echt uniek maakt, is de gastvrijheid van Greet. Gedurende twee dagen legt ze ons in de watten met de beste service die je kan wensen van een verblijf in een bed & breakfast. En dan moet het uitgebreid ontbijt middenin het bos nog komen!

Na een deugddoende nacht wrijven we de slaap uit onze ogen aan een overvolle ontbijttafel. Onze kamer ligt aan de achterkant van het gebouw en kijkt uit op het oneindige groen in de tuin. Het is een enorme troef dat we kunnen ontbijten op dit terras. In alle rust en met een prachtig uitzicht. Spiegeleitje hier, een mand vol broodjes en koffiekoeken daar … “Een stevig ontbijt voor een stevige fietstocht door Vlaams-Brabant”, lacht onze gastvrouw ons toe. En gelijk heeft ze!  

Heerlijk ontbijt bij B&B De MerenOntbijt B&B De MerenGezellig ontbijten bij B&B De Meren (Vlaams-Brabant)Ontbijttafel B&B De Meren

We ruilen de peddels in voor pedalen 

Fietstocht langs de Demer in Vlaams-Brabant

Vandaag staat er een fietstocht van 50 km op het programma. Daar waar we gisteren de vallei vanop de Demer verkenden, doen we dat vandaag vanaf het fietspad ernaast. Ondanks de hele hype rond e-bikes kiezen we voor de old-school manier: zelf trappen. Misschien wel een iets te ambitieuze keuze bij deze temperaturen! 

Vol enthousiasme zwieren we de beentjes over onze zadels richting knooppunt 19, de start van onze route. Met de wind in de rug fietsen we richting Aarschot. De bijnaam van de Aarschottenaren luidt de ‘kasseistampers’, benieuwd of we de plaatselijke Parijs-Roubaix tegemoet rijden … Gelukkig valt dat allemaal behoorlijk goed mee en rijden we snel verder naar onze nieuwe buddy: de Demer. We volgen zijn kronkels tot in Werchter, waar hij samenkomt met de Dijle. De ideale plek voor onze eerste tussenstop.

Na de platboot in Zichem en de kronkelende picknicktafel in Langdorp zijn we aangekomen bij onze derde Vlaams-Brabantse demertrefplaats. Een hoogtepad met een lengte van meer dan 50 meter neemt ons zwierend mee langs de bomen. Een aangenaam deel één van onze tussenstop in Werchter, op naar deel twee!

Demertrefplaats Werchter

Hoogtepad Werchter

Hoogtepad Werchter met fietser (Vlaams-Brabant)

Even op de rem staan en dan weer verder Vlaams-Brabant ontdekken

Enkele honderden meters verderop ligt de bekendste festivalweide van ons land. En geloof mij, dat is niet eenvoudig om toe te geven voor iemand die is opgegroeid op letterlijk 100 meter van de Pukkelpopweide! Op het festivalterrein van Rock Werchter vind je sinds enkele jaren de North West Walls, een kunstwerk van curator Arne Quinze. De indrukwekkende constructie van streetart zeecontainers is de perfecte rustplek. Met een fris drankje in de hand wat uitrusten in de schaduw tussen de mastodonten … niet slecht!

Uitrusten bij North West Walls Werchter

Tijd om terug op de fiets te springen. We zetten koers naar de heilige grond van de cyclocross: Baal. Op de top van de Balenberg ligt het Sven Nys Cycling Center. De flank van deze mythische berg in Vlaanderens crossland is al enkele decennia het schouwtoneel op nieuwjaarsdag. De laatste jaren is de site verder ontwikkeld tot het mekka van de offroad wielersport. Naast een fietscafé vind je er ook een belevingscentrum dat je inzicht geeft in het leven van een cyclocrosser. Het bekende parcours is een heel jaar toegankelijk en dient als trainingsterrein voor de vele rennertjes die in de voetsporen van hun god – Sven Nys – willen treden. Ook wij kunnen het niet laten en dokkeren met onze stadsfiets als een echte wannabe over het parcours.  

Sven Nys Cycling Center

De laatste kilometers ‘overbruggen’

Het spectaculaire MTB-parcours laten we over aan de echte pro’s, wij zetten koers naar Betekom. Hier vinden we onze vierde en laatste demertrefplaats. Deze op het eerste zicht gewone brug over de Demer werd opgefleurd met een kunstzinnige omheining. Blikvanger is het tolhuisje dat op deze manier in ere hersteld werd. In de 19de eeuw trokken de Brabantse trekpaarden de platboten over de Demer. Bij ieder tolhuisje betaalde je voor deze diensten. Vandaag kan je in het simplistische tolhuisje een mooie blik werpen op de Demer en de omliggende akkers.

Demertrefplaats Betekom

Tenslotte gaat het van hieruit in rechte lijn terug naar onze B&B. De 50 km en de warmte maken de fietstocht tot een workout. We zijn dan ook blij om de straat van onze B&B in te draaien. Nog even nakaarten over het geslaagde weekendje met een fris drankje. En dan rest er ons enkel nog het afscheid van Greet, een toppertje, alvorens onze rit naar huis terug in te zetten. Voldaan rijden we met een glimlach op de mond Vlaams-Brabant uit, nagenietend van een heel verrassende tweedaagse. Ons idee werd alweer bevestigd: je hoeft echt niet ver te gaan, vlakbij huis is er meer dan genoeg te doen voor een topweekendje weg!


Onze praktische tips

1. Zo dobber je een middagje met een kano over de Demer in Vlaams-Brabant

B&B De Meren biedt het Demerarrangement aan waarbij je een full service kano-ervaring beleeft. Dit arrangement is uit te breiden met een heerlijke streekpicknick of een afsluitende BBQ aan de demertrefplaats van Langdorp. Ben je fan van waterpret, rust en een namiddagje alleen, weg van andere toeristen? Dan is een kanotocht op de Demer een nieuw puntje op jouw ‘must do travel list’.

2. Zo vind je 4 topplekken voor een romantische picknick aan de oevers van de Demer

Langs de Demer werden verschillende gezellige trefplaatsen gemaakt. Deze plekken dienen enerzijds als aanmeerplekken voor kano’s en kajaks, maar ook als toffe picknickplekken. Tijdens ons Demerweekendje in Vlaams-Brabant hebben we 4 van de 5 Demertrefplaatsen ontdekt:

  • De Platboot in Zichem 
  • De Meanderbanken in Langdorp
  • Het Tolhuisje in Betekom 
  • Het hoogtepad in Werchter 

Als je naast het kanovaren en het fietsen ook graag een wandelingske placeert, check dan zeker ook de 5de trefplaats in Dienst. Hier werden enkele zitbanken ontworpen in cortenstaal. De banken zijn gemaakt in de vorm van kanonnen. Op de foto’s te zien, ook zeker een aanrader!

3. Zo ontwaak je in Vlaams-Brabant met het fluiten van de merels

Midden in de bossen van Vlaams-Brabant ligt B&B De Meren. Een verborgen pareltje in het groene Vlaams-Brabant. Naast de 3 kamers in het hoofdgebouw zijn er ook 2 kamers met privéterras in de tuin. Attent als Greet – de gastvrouw – is, dekt ze nog voor we uit bed zijn de tafel op het terras. Heerlijk ontwaken zo met een tasje koffie en een lekker ontbijtje met zicht op de tuin.  Naast het lekkere ontbijt met streekproducten, legt Greet ons uit dat je als groep ook perfect een sfeervolle BBQ of kaas- en wijnavond kan reserveren. Met een gezellige vuurschaal in de tuin, is de beleving compleet.

4. Zo fiets je net als ons langs de Demer

Voor onze fietstocht langs de Demer stippelen we een route uit over het fietsroutenetwerk. Klaar voor een tocht van 47km via Aarschot langs de Demer tot in Werchter om via Tremelo en Baal terug te keren naar Langdorp? Noteer dan zeker volgende knooppunten: 19 > 48 > 13 > 14 > 10 > 9 > 92 > 91 > 67 > 71 > 25 > 58 > 57 > 54 > 53 > 52 > 11 > 50 > 49 > 95 > 48 > 19. Veel plezier!


Deze blog kwam tot stand in samenwerking met de toeristische dienst van Vlaams-Brabant. Het weekendje weg werd in onderling overleg gepland en door hen geregeld. Het verhaal, de foto’s en het bijhorende enthousiasme is 100% van ons. Volgens de nieuwe regelgeving is dit dus #reclame, wij zien het gewoon als het delen van onze passie en reisinspiratie.