Fondry des Chiens, de mooiste herfstwandeling in de Ardennen
Fondry des Chiens, de mooiste herfstwandeling in de Ardennen

Fondry des Chiens, de mooiste herfstwandeling in de Ardennen

Overzicht over Fondry des Chiens

Wat was voor ons de mooiste herfstwandeling van de Ardennen in 2020? Misschien wel de wandeling naar Fondry des Chiens! Diep verscholen in het uiterste zuiden van de provincie Namen ligt het Natuurreservaat van de Viroin. Deze 8 km wandeling vertrekt in het dorpje Nismes, vlakbij de Franse grens. Trek je wandelschoenen aan en klim samen met ons langs het Plateau des Abannets en een fotogenieke spoorweg naar het weidse uitzicht van de Valkenrots en Fondry des Chiens.

Met de stoomtrein langs de Valkenrots

Starten doen we aan de kerk van Nismes van waar we de rivier Viroin oversteken en beginnen aan de klim naar het plateau. Eenmaal boven wandelen we anderhalve kilometer over de vlakke velden richting het bos rond de Valkenrots. Na een korte afdaling bereiken we opnieuw de Viroin. 

Fotogenieke spoorwegbrug Nismes

Over de rivier loopt een oude spoorwegbrug richting een lange tunnel. Op regelmatige basis rijdt hier nog een authentieke stoomtrein. Maak je deze wandeling in het weekend, dan heb je in de namiddag kans om aan deze tunnel de stoomtrein te spotten. Een picture perfect plaatje waarvoor je dus niet per se naar Schotland of Sri Lanka moet reizen.

Vanaf de spoorwegbrug zetten we de gele route verder met opnieuw een stevige klim. Na enkele honderden meters door het bos bereiken we de top van de Valkenrots. We klauteren het laatste stukje over de rotsen omhoog om nog meer te kunnen genieten van het uitzicht. Hoe later op het jaar, hoe kaler de bomen worden en hoe breder het panorama zal zijn. Maar wij genieten tijdens de herfst vooral van de mooie kleuren. 

De Valkenrots van Viroinval

Fondry des Chiens, het bekendste zinkgat van België

Vanaf de Valkenrots trekken we in twee kilometer terug over het plateau naar het spectaculaire slotstuk van deze wandeling: Fondry des Chiens. Deze 20 meter diepe kloof lijkt uit het niets tevoorschijn te komen in een open graslandschap.

Fondry des Chiens en de omliggende grasvelden

Het zinkgat kan je zowel van bovenaf bekijken als op verkenning gaan over de paden op de bodem. Deze kloof krijgt tegenwoordig wel eens de bijnaam ‘de Grand Canyon van België’. Eerlijk gezegd zien we geen enkele gelijkenis … en we spreken als ervaren Grand Canyon bezoekers. Maar we vonden Fondry des Chiens wel echt een van de meest spectaculaire plekjes in eigen land. Absoluut een aanrader voor natuurfanaten zoals ons!

Fondry des Chiens aan de rand van de bossen nabij Nismes

Fondry des Chiens: de bekendste kloof van België

 

START: Aan de kerk van Nismes
PARKING: Rue Longue, 5670 Viroinval
SIGNALISATIE: Volg de gele bewegwijzering

Bekijk hier onze interactieve wandelkaart op All Trails

 

Logeren en extra wandeltip

Voel je meer voor enkele dagen onthaasten in de herfstige bossen van de Ardennen? Dan heb je op slechts een kwartiertje van Nismes het vakantiepark van Oignies met de gloednieuwe ecolodges: Forest Cubes. Wij verbleven er een mid-week in oktober 2020 en namen het op in onze top-10 cabins van België.

Forest Cube in Oignies (Viroinval)

Ben je nog niet uitgewandeld? Deze zomer verbleven we enkele dagen in de buurt van La-Roche-en-Ardennen. Vlakbij vind je er het stuwmeer van Nisramont. De rode wandeling rond het stuwmeer en de oevers van beide Ourthes is een stevige wandeling van 15 km met heel wat hoogteverschillen. Geniet tijdens deze dagtocht van prachtige uitzichten en eindeloze natuurpracht in het Natuurpark Les Deux Ourthes. Lees alles over deze minivakantie in onze blog.

Lac de Nisramont, wandelhutspot in de Ardennen