Ardennen: minivakantie in eigen land
Ardennen: minivakantie in eigen land

Ardennen: minivakantie in eigen land

Het samenvloeien van de 2 Ourthes in de Ardennen

Twee dagen en twee nachten. Meer heb je niet nodig om er écht even tussenuit te zijn. Onze eerste minivakantie in eigen land ging deze zomer naar Houffalize in de provincie Luxemburg, een prachtig stukje Ardennen. De beboste bergen geven je al meteen vanaf de autorit er naartoe dat instant vakantiegevoel. “Waarom hebben we dit niet eerder gedaan?”, dat vat onze tweedaagse dichtbij huis wel zo’n beetje samen. Dag één stond in het teken van een stevige hike rond het stuwmeer van Nisramont. Dag twee kozen we om van de trektocht te bekomen met een dagje chillen aan het meer van Robertville. De perfecte combi tussen actief en relax!

Dag 1: Lac de Nisramont

Hiken rond het meer van Nisramont in de Ardennen

Deze fantastisch mooie, maar zeer pittige wandeling van 13 km is een echte kuitenbijter! Ideaal voor wie tijdens de zomer graag wat hoogtemeters wil trainen in de Ardennen. Vanaf de stuwdam ‘Barrage de Nisramont’ volg je de rode ruit en hike je in ongeveer vijf uur tijd helemaal rond het meer. De wandeling gaat flink op en neer en volgt de twee armen van de Ourthe, de Westelijke en de Oostelijke Ourthe. Het punt waar je beiden ziet samenvloeien, is het knapste uitkijkpunt van de hele wandeling. De beste tips die we je kunnen geven? Voorzie genoeg water en eten, en trek stevige wandelschoenen aan. Het is de moeite waard!

Lac de Nisramont, wandelhutspot in de Ardennen

Praktisch:

Het meer van Nisramont ligt tussen La Roche-en-Ardenne en Houffalize. Naast wandelen, kan je er ook in alle rust kanovaren. Adres: Barrage de Nisramont 1, 6983 Nisramont (Ortho) – La Roche en Ardenne.

Overnachten: La Truite d’Argent

Het best bewaarde geheim van de Ardennen

Na zo’n flinke wandeling kan je wel een deugddoende nachtrust gebruiken. En dan is La Truite d’Argent de ideale uitvalsbasis! Deze romantische hideaway voor twee ligt diep verscholen in een prachtig groene vallei en is omgeven door een bosmassief. Houd je van buitenactiviteiten, in alle rust genieten én gezellig tafelen? Dan is dit de plek voor jou! Kook zelf een lekker potje in je cosy cabane. Of schuif aan voor een menu in de herberg van Bob en Henja. Met wat geluk pik je zelfs nog een intiem live concertje mee. Kleinschalig, ongedwongen, eigenwijs en misschien wel het best bewaarde geheim van de Ardennen, dat is La Truite d’Argent!

Praktisch:

La Truite d’Argent ligt in natuurpark Des Deux Ourthes. Ook ‘s winters is het hier heerlijk toeven. Steek na een lange sneeuwwandeling je houtkacheltje aan en kruip dicht tegen elkaar met een warme choco. Wij gaan zeker nog eens terug! Adres: Cetturu 1, 6662 Houffalize.

Dag 2: Lac de Robertville

Chillen aan het meer van Robertville in de Ardennen

Gun je de benen graag wat rust? Dan verplaats je je dag twee naar Robertville – een oase van rust in de provincie Luik, op een steenworp van Malmedy – voor een chilldagje aan het meer. Normaal gezien is het meer van Robertville een toeristische trekpleister waar je ons niet snel zou zien. Maar omwille van corona én het laagseizoen was het er tijdens ons verblijf op een doordeweekse dag in juni 2020 aangenaam rustig. Ideaal voor een verfrissende duik of een namiddag bootje varen. De combinatie van Frans, Duits en Nederlands geeft je meteen dat extra beetje vakantiegevoel! Kleine tip: op de ligweide aan de rechterkant heb je het meest waanzinnige uitzicht over het meer, dat glinstert in de zon met het imposante woud op de achtergrond. 

Glinsterend meer in de Ardennen

Praktisch:

Het meer van Robertville is een stuwmeer op de rivier de Warche en ligt in de gemeente Waimes. In de omgeving rond het meer kan je ook fenomenaal wandelen. Adres: route des Bains 63, 4950 Robertville.