3x een verborgen herfstwandeling in Haspengouw
3x een verborgen herfstwandeling in Haspengouw

3x een verborgen herfstwandeling in Haspengouw

Herfstwandeling in Limburg

Iedereen kent Limburg als een waar fietsparadijs. Maar wist je dat je er ook heel wat prachtige wandelgebieden kan ontdekken? In het heuvelachtige Haspengouw worden naast de 10 belangrijkste wandelgebieden (greenspots) ook enkele kleinere wandelgebieden met een grote natuurwaarde uitgelicht. Deze ‘Verborgen Moois’ wandelingen zijn de echte ‘hidden gems’ van herfstig Haspengouw. In dit blogbericht delen we graag onze 3 favoriete ‘Verborgen Moois’-wandelgebieden. Ideaal om tijdens deze kleurrijke periode de benen te strekken tijdens een herfstwandeling die je hoogstwaarschijnlijk nog nooit eerder deed.

Rivierwandeling ‘Verborgen Moois Lauw’ (Tongeren)

Verborgen Moois Lauw - Jeker

Diep verscholen tussen de glooiende velden in het zuiden van Limburg vind je deze knappe herfstwandeling. De route vormt grotendeels een lange lus langs de beide oevers van de rivier de Jeker. 

Starten doe je in een weide waar je midden tussen de ezeltjes kan wandelen aan de rand van de Jeker. Opgelet, het is verboden om deze aanhankelijke dieren te voederen. We trekken verder door een typische Haspengouwse holleweg naar het hoogste punt van de wandeling. Je kijkt uit over het dorpje Lauw dat zich in de Jekervallei genesteld heeft.

We dalen terug af om tijdens het tweede deel van de wandeling het kronkelende pad langs de Jeker te volgen. Aan het keerpunt sta je zelfs even in Wallonië. Een grensoverschrijdende route die je meeneemt door de velden van een authentiek Haspengouws boerendorp.

 • START: Aan de ezeltjesweide naast de parking
 • PARKING: Op het einde van de doodlopende Schutterijstraat, 3700 Tongeren
 • SIGNALISATIE: Volg de rode pijl
 • AFSTAND: 6 km

Meer praktische info over de ‘Verborgen Moois Lauw’ vind je op wandeleninlimburg.be.

 

Herfstwandeling ‘Verborgen Moois Zammelen’ (Kortessem)

Verborgen Moois Zammelen - herfstwandeling door de Mombeekvallei

Zammelen. Een klein kerkdorpje – van letterlijk 3 straten groot – op de grens tussen Kortessem, Borgloon en Tongeren. Met zo’n naam weet je meteen dat je terecht gaat komen op een plek waar je nog echt rust kan vinden. Ben je een fan van een golvend landschap, vlonderpaden en fruitige valleien? Dan is deze wandeling zeker een aanrader.

De start van deze herfstwandeling ligt aan het kleine kerkje van Zammelen. We volgen de oranje bewegwijzering over een houten pad door het bos naar het dal van de Mombeek. 

De wandeling gaat verder richting het oude Haspengouwse fruitspoor. Dit treinspoor werd vroeger gebruikt om het fruit te vervoeren doorheen de streek, van de boomgaarden naar de stroopfabrieken. De spoorwegbedding is ondertussen teruggenomen door de natuur. Je wandelt er op hoogte tussen de bomen en kijkt aan beide kanten uit op de weilanden.

Het laatste stukje van deze herfstwandeling brengt ons door het dorpje Gors-Opleeuw met haar kasteel en authentieke kasseiweg. Wanneer we terug mogen, kan je hier een leuke stop maken bij De Pastorie. Een fietscafé gelegen in een charmante B&B. De laatste kilometer trek je door het bos terug omhoog naar het startpunt. Eindigen doen we met een mooi uitzicht over de lager gelegen fruitvalleien.

 • START: Aan de kerk van Zammelen
 • PARKING: Achter parochiezaal ‘t Zoalke, Sint-Amandusstraat 12, 3724 Kortessem
 • SIGNALISATIE: Volg de oranje bewegwijzering
 • AFSTAND: 6,5 km

Meer praktische info over ‘Verborgen Moois Zammelen’ vind je op wandeleninlimburg.be.

 

Sunset walk ‘Verborgen Moois Berg’ (Tongeren)

Verborgen Moois Berg - koolzaadveld

Op een steenworp van het centrum van Tongeren ligt het gehucht ‘Berg’. En zoals de naam het al doet vermoeden, ligt het op een heuvel. Van hieruit kan je tot ver in Wallonië kijken. Tijdens deze herfstwandeling trek je langs de bossige randen van de Haspengouwse akkers naar weidse uitzichten.

Starten doen we aan het kerkhof van Berg. Na enkele honderden meters passeren we een levensgrote olifant in de tuin van een voormalig schooltje. Hier ligt het atelier Zephyr dat gespecialiseerd is in het produceren van exacte replica’s van dieren, mensen en voorwerpen. Gerenommeerde nationale en internationale musea zijn hier vaste klant.

We vervolgen onze weg over een kronkelend bospad tot aan de rand van een koolzaadveld. De herfstige avondzon komt van achter de maretakken piepen over het knalgele veld. Na een korte stop, volgen we de route door het dorpje Ketsingen.

Deze herfstwandeling neemt ons ook mee door een typische Haspengouwse holleweg. Aan het einde van dit bospad stoten we op een geïmproviseerd bankje met uitzicht op de ondergaande zon. De perfecte plek voor een aperitief. Kleine deugden in tijden van lockdown.

Het laatste stuk van de wandeling brengt ons terug naar de top van Berg. Een dieprode zonsondergang wijst ons de weg. De herfst is zonder twijfel het meest fotogenieke seizoen!

 • START: Aan het kerkhof van Berg (Tongeren)
 • PARKING: Parking kerkhof, Gousbeemdstraat, 3700 Tongeren
 • SIGNALISATIE: Volg de rode pijl
 • AFSTAND: 6 km

Meer praktische info over ‘Verborgen Moois Berg’ vind je op wandeleninlimburg.be.