48 uur in De Panne
48 uur in De Panne

48 uur in De Panne

We waren al te lang niet meer aan de kust geweest – we blame Miss Rona. Dus je kan je wel inbeelden hoe hard wij uitkeken naar ons tripje richting De Panne. Fruits de mer eten, een magische zonsondergang meepikken, het geruis van de golven op de achtergrond, die zalige zeelucht opsnuiven… En dan ‘s avonds als een blok in slaap vallen. Wij zijn er helemaal klaar voor! Jij ook?

Natuurreservaat Westhoek

Grote grazers spotten in De Westhoek

Na een flinke autorit zijn we blij om de benen te strekken. Aan beweging geen gebrek! In een wandeling van twee uur neemt gids Mireille ons mee op ontdekking door het afgesloten graasgebied van De Westhoek. Deze unieke plek in De Panne is niet zomaar toegankelijk – lucky us! Je komt er alleen in tijdens een geleide wandeling zoals deze, die afwijkt van de klassieke paden. Ons doel? Het vinden van de kudde wilde Konikpaarden die hier graast. 

We volgen het spoor van verse hoefafdrukken en uitwerpselen (sorry, TMI!). Onderweg spotten we honderden plantensoorten. En proeven we de duindoornbes: een lokale vitamine C-bom, waar ze tot ons groot plezier een lekker streekbiertje van brouwen. Deze ‘Deune Leute’ – vrij vertaald ‘duinplezier’ – proeven? Dat kan bij Bezoekerscentrum Duinpanne, weet Mireille ons te vertellen. Dat moet je ons geen twee keer zeggen…

Maar goed. We zouden bijna vergeten waarom we hier zijn. En hadden de moed al half laten zakken. Maar jawel, onze speurtocht wordt beloond. Achter de laatste heuvel staan ze, de Konikpaarden. En ze komen dichterbij dan we hadden gedacht, leider ‘Jonas’ voorop. Van een geslaagde wandeling gesproken! Op de terugweg ontdekken we nog een leuk weetje. We wandelen over de duinen die van elkaar gescheiden zijn door laagtes, ook wel ‘panne’ genoemd. Heb je ‘m?

[modula id=”2858″]

Koffiepauze in stijl in hartje De Panne

“All you need are cosy vibes, coffee & clothes” – dat hebben ze bij Alfons goed gezien! Dochter en moeder, Claire en Véro, verwelkomen ons met een big smile in hun gezellige concept store in hartje De Panne. Hier hangen de hipste merken uit Scandinavië en Nederland voor je klaar. En dat met oog voor stijl, steengoeie basics én sustainability. Ben je net als wij niet de grootste shopper? Dan kan je hier ook gewoon lekker neerploffen in de koffiebar, met een dampende kop koffie in je ene en een vers stuk taart in je andere hand. En we’ve saved the best for last… Er is ook nog een secret garden in the back!

Heerlijke koffie bij Alfons in De Panne

Thailand op je bord bij Leopold I 

Wie dacht dat je aan zee enkel zeevruchten kon eten, is duidelijk nog nooit bij Leopold I geweest! Al meer dan 30 jaar een vaste waarde op de zeedijk van De Panne. Je voelt er uitbater Luc’s liefde voor Thailand letterlijk tot op je bord. Naast lekkers uit de zee kan je hier ook elke dag terecht voor een aantal Thaise topspecialiteiten. Mensen komen van ver voor de chef’s ‘yam nua’. En wij begrijpen nu zelf ook héél goed waarom. Echt om duimen en vingers bij af te likken! Kom je hier trouwens voorbij met je e-bike? Dan kan je die gratis opladen aan het strandterras, terwijl jij geniet van een drankje met zicht op zee. Top combo!

[modula id=”2859″]

Zalig wegdromen in Armalot by Julia

‘s Avonds vlijen we ons moe maar voldaan neer tussen de lakens van Armalot. Dit is geen gewone B&B. De kamers verwijzen letterlijk en figuurlijk naar de drie dochters van uitbaters Sandrine en Franky. Wij mochten jongste telg Julia beter leren kennen, oftewel ‘the pure one’. En inderdaad, onze kamer heeft iets weg van een heilig boontje. 🙂 Onder het goedkeurend oog van Julia springen we met een gerust geweten onder de douche. Want de ecologische shampoo en douchegel staan al klaar. Score! Duurzaam en lokaal zijn de kernwoorden die hier blijven hangen. Van de bedden en lakens van Belgische bodem tot de verse, lokale lekkernijen bij het ontbijt. Yep, haal je garnalen pel-skills maar boven!

[modula id=”2861″]

Uitwaaien op het strand van De Panne

Op onze laatste dag maken we nog een lange strandwandeling langs de kustlijn. Een goeie fris neus halen, zoals ze zeggen! We vertrekken aan het bekende standbeeld van Leopold I op de dijk van De Panne en wandelen helemaal door tot aan de Franse grens. Disclaimer: het historische grenspaaltje is tijdens ons bezoek toevallig net op onderhoud. Maar hé, we kunnen wel nog even onze Belgische driekleur van kortbij bewonderen. Anderhalf uur later zijn we terug aan onze auto, klaar voor het volgende avontuur!

[modula id=”2842″]

Zeilwagenrijden voor beginners 

Onze initiatieles zeilwagenrijden kan jammer genoeg niet doorgaan… Er is te weinig wind. Ach ja, de natuur heb je nu eenmaal niet in de hand. Dan maar wegdromen van wat het had kunnen zijn bij deze spectaculaire video

[kad_youtube url=”https://youtu.be/cb6LsPByOwg” ]

Houd je van wind, snelheid en avontuur? Dan is dit echt iets voor jou! Bij de Royal Sand Yacht Club dompelt een ervaren instructeur je in twee uur onder in de geheimen van de zeilwagensport. Misschien maar goed dat onze les vandaag is afgezegd, dan hebben we reden te meer om terug te komen naar De Panne! 😉

Dit blogbericht kwamt tot stand in samenwerking met Toerisme De Panne en haar partners.