Den Bosch: waarom dit je volgende citytrip moet worden
Den Bosch: waarom dit je volgende citytrip moet worden

Den Bosch: waarom dit je volgende citytrip moet worden

Een citytrip naar Nederland. Dan denk je al snel aan Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, … Maar ’s-Hertogenbosch – of liever Den Bosch – daar had je nog niet meteen van gehoord, toch? Wel, goed nieuws! Want in deze blog kom je erachter waarom dit absoluut jouw volgende citytrip bij onze noorderburen moet worden. Cultuur? Natuur? Den Bosch heeft het allemaal! Van rauwe industriële hotspots in de binnenstad tot een moerasnatuurgebied op slechts enkele kilometers van het centrum. De ideale combinatie voor een weekendje weg. Daar gaan we …

[modula id=”2157″]

 

Cultuurstad van het Zuiden

Den Bosch is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Vanuit Hasselt of Brussel ben je er met de auto al op anderhalf uur tijd. Als je het ons vraagt, is dit echt een van de mooiste steden van Nederland! (En dat zeggen we met ook al stedentrips naar Amsterdam en Rotterdam achter de kiezen …) Hier struin ja langs gezellige restaurants en knusse winkelstraatjes door een prachtig historisch centrum. Wat deze plek nog meer zo bijzonder maakt? Er loopt een eeuwenoud stelsel van kanalen door én onder de stad.

Cocktails op de kade

Om ons weekend goed in te zetten, starten we met een aperitief. Because it’s aperotime somewhere in the world, right? Middenin het centrum – op een steenworp van het station – stuiten we op een toffe brasserie: Het Bolwerk. We ploffen neer in een vrolijke zitzak op de vlonder bij het water met het lentezonnetje in ons gezicht: zalig! Van hieruit hebben we perfect zicht op de feeërieke treurwilg aan de overkant. En op de plezierbootjes met enthousiast wuivende passagiers, die nu en dan voorbij glijden. Meer moet dat niet zijn …

[modula id=”2133″]

 

Van historisch naar hypermodern via de High Line van Den Bosch

Vanuit het historische centrum wandelen we het moderne Paleiskwartier binnen via de Paleisbrug, een park en brug in één. We wanen ons instant op de High Line in New York, maar dan dichtbij huis! De parkbrug zélf is niet alleen een topplaatje. Je krijgt er ook een waanzinnig panorama over de ‘Bossche skyline’ bovenop … In enkele minuten tijd wandel je een compleet nieuwe wereld binnen, met hypermoderne architectuur om stil van te worden. Een hongertje gekregen van al dat rondwandelen? Dan is de Hofvijver – het culinaire hart van het Paleiskwartier – je volgende stop! Toch liever een restaurantje in het centrum? Check dan zeker de sfeervolle Korte Putstraat met tal van restaurants om bourgondisch te genieten. 

[modula id=”2137″]

 

Iets over chocoladebollen en industriële hotspots

Onze tweede dag begint met een lekkere brunch in de Verkadefabriek. Deze oude koekjesfabriek biedt nu ruimte voor verschillende nieuwe activiteiten, zoals theater, film, eten en drinken. We sluiten ons maal af met een gepast toetje, dat je moét geproefd hebben bij je bezoek aan Den Bosch: een echte Bossche bol. Gewoon overheerlijk! We vegen de chocolade van onze mondhoeken en kuieren verder richting de Tramkade. Deze rauwe industriële hotspot achter de Verkadefabriek laat zich niet in één zin omschrijven. Daarvoor is de plek te uniek. Maar dat het een bezoekje waard is, staat vast! De Tramkade staat vol oude gebouwen met knappe murals en street art. Op dit terrein – waar vroeger een veevoederfabriek gevestigd was – loop je langs markante silo’s en onder oude machines.

[modula id=”2146″]

 

Van moerassig en drassig tot diep en uitgestrekt

In de namiddag verplaatsen we ons naar de Moerputten, een moerasnatuurgebied op amper vijf kilometer van het centrum. Het meest opvallend aan dit verborgen stukje natuur is de imposante spoorbrug die het moeras doorsnijdt. De voormalige spoorlijn is nu als voetgangersbrug onderdeel van de verschillende wandelroutes in het gebied. Door natte weilanden en over houten vlonderpaden maken we met onze wandelschoenen strak aangebonden een flinke, deugddoende tocht.

[modula id=”2150″]

 


Onze praktische tips

Zo slaap je als een prins of prinses op een steenworp van Den Bosch

De Ruwenberg Hotel - Sint-Michielsgestel

De Ruwenberg Hotel in Sint-Michielsgestel ligt op een klein kwartiertje van het centrum van Den Bosch. De toegangslaan naar het hotel zet meteen de toon. Verscholen in het groen ligt een knap wit kasteeltje met spitse toren. Dit gebouw is de toegang tot het moderne hotel dat er vlak achter ligt. In het witte kasteeltje word je warm welkom geheten aan de balie van het hotel. Waar kan je beter genieten van een heerlijke nachtrust dan in een hotel midden in het groen?

Prijsraming 1 nacht: € 100 voor een tweepersoonskamer
www.ruwenberg.nl

Waar parkeren voor een knappe wandeling door de Moerputten?

Voor de wandeling door de Moerputten parkeer je op een kleine grindparking naast de weg achter het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Wij kozen voor de gele wandeling over de oude spoorwegbrug en het houten vlonderpad door het moeras.

GPS: locatie parking