Betoverende avondwandeling tussen de bloesems
Betoverende avondwandeling tussen de bloesems

Betoverende avondwandeling tussen de bloesems

Wie Haspengouw zegt, zegt fruit. En wie fruit zegt, zegt uiteraard bloesems! In de tweede grootste fruitstreek van West-Europa is het in april heerlijk vertoeven tussen de miljoenen bloesems. Een prachtig natuurverschijnsel en tal van unieke proef-, fiets- en wandelbelevingen in heel de regio. Wat denk je bijvoorbeeld van een avondwandeling tussen de Limburgse bloesems?

Zonsondergang tijdens een avondwandeling tussen de bloesems
Zonsondergang over de bloeiende fruitboomgaarden van Haspengouw.

Bloesems by night, de perfecte avondwandeling

Bloesems ’s nachts bewonderen? Absoluut! Het inventieve Limburgse fruitbedrijf Jacobs voorziet iedere woensdag, vrijdag en zaterdag meerdere avondwandelingen. Bij het vallen van de avond wandel je door sfeervol verlichte boomgaarden. De honderden vuurpotten zorgen voor de een ongezien plaatje. Naast het betoverende zicht hebben de vuurpotten ook een functioneel doel: het beschermen van de oogst. In periodes van nachtvorst worden ze door de fruitboeren ingezet om de bomen te beschermen tegen de vrieskoude. Functioneel en sfeervol, een top combi voor een leuke uitstap naar Limburg!

Vuurpotnocturne
Sfeervol verlichte boomgaarden tijdens de vuurpotnocturnes

Proevertjes voor onderweg

Limburg zou Limburg niet zijn als je onderweg niet werd begroet met enkele heerlijke streekproducten. Naast het kweken van fruit richt het bedrijf zich ook op het produceren van peren- en kersenstroop en zelfs mosterd. Tijdens de 4 kilometer nocturnewandeling krijgen we heel wat lekkers voorgeschoteld:

  • “Kottebosse wost” met zelf gekweekte mosterdzaadjes en de honing van eigen bijen
  • Pannenkoek met vloeibare perenstroop
  • En als afsluiter een perenlikeurtje om op te warmen (of een appelsapje voor de warmbloedige onder ons)

Deze lekkernijen kun je na afloop van de wandeling ook verkrijgen bij het streekproductenkraampje van fruitboer Hugo. De kersenstroop als topping voor je bolletje vanille ijs is trouwens een echte aanrader!

Ik wil ook graag ‘bloesemen’!

De bloesemperiode is erg moeilijk te voorspellen en steeds van korte duur. Midden april ben je wel relatief zeker van minstens enkele bloesems. Wacht echter niet te lang met het boeken van een eventuele overnachting. De meeste B&B’s zijn ruim vooraf aan het bloesemseizoen reeds volzet!

Wil je graag de betoverende bloesemwandeling bij valavond gaan beleven bij Jacobs Fruit? Neem dan zeker een kijkje op de website van Toerisme Sint-Truiden. Reserveren is verplicht en de plaatsen zijn vaak snel volgeboekt!

Naast de avondwandeling zijn er nog tal van andere topactiviteiten om van de bloesems te genieten! Wat denk je bijvoorbeeld van een fietstocht langs miljoenen bloesems en een dikverdiende tussenstop in een pop-up bar midden in de boomgaarden? Het volledige bloesemaanbod vind je op visitlimburg.be/fruit

avondwandeling tussen de bloesems met vuurpotten
Bloeiende perenbloesems tijdens de vuurpottennocturne in Sint-Truiden